Tidigare i dag berättade Vårdfokus om de stora problemen med överbeläggningar på Östra sjukhuset i Göteborg. De provisoriska vårdplatser som skapas saknar ofta både syrgas/sugutrustning och larmsystem. Personalen har gett patienterna kastrullock och en sked och åkt till Claes Ohlsson och köpt larmklockor.

Har dokumenterat överbeläggningarna

– Det är lika illa här inom NU-sjukvården, på sjukhusen i Trollhättan och Uddevalla, säger Anna Aldeborg som är huvudskyddsombud och samordnare för Vårdförbundet.

Hon har den här veckan tagit bilder på hur det ser ut för att kunna visa ansvariga chefer det allvarliga läget. Bland mycket annat har hon sett hur patienter har fått rondskålar av aluminium och en sked för att kunna kalla på uppmärksamhet när det inte finns larmsystem.

– I två års tid har arbetsgivaren sagt att det här bara är en topp och lovat att de jobbar på att det ska bli bättre, men vi ser inte att någonting händer, säger Anna Aldeborg.

Topp på 90 överbeläggningar

I veckan har det varit intagningsstopp på medicinavdelningen på grund av magsjuka. Det har lett till stora överbeläggningar på andra avdelningar i stället.

– I morse när jag kom till jobbet här i Uddevalla var det ”bara” 37 överbeläggningar. Tidigare i veckan hade vi en topp på 90, berättar Anna Aldeborg.

Patienter placeras i korridorer, behandlingsrum, överallt där det finns plats. Men ofta saknas utrustning som till exempel larmsystem – och personalen får slita för att hinna med.

Mår dåligt och är trötta

– Alla som jobbar mår dåligt och är trötta. Vi gör ett jättejobb för patienternas skull, men känner en enorm frustration över den här situationen, säger Anna Aldeborg.

Hon påtalar problemen för ansvariga chefer hela tiden. Enligt en överläkare som Anna Aldeborg pratat med skulle det behövas minst två avdelningar till för att täcka behovet av vårdplatser.

– Vi kan inte fortsätta så här och bara prata om problemen hela tiden, något måste göras. Det behövs helt enkelt fler vårdplatser, säger Anna Aldeborg.