Studien är gjord på möss med samma genetiska förändringar som förekommer i mänskliga tumörer. Resultaten presenteras i tidskriften Proceedings of the National Academy of Sciences.

Forskarna bakom studien pekar ut själva sårläkningsprocessen som en av bovarna i dramat. En aktiv sårläkning tycktes nämligen leda till både fler och större tumörer.

När forskarna undersökte varifrån och i vilka celler tumörbildningen startade upptäcktes att stamceller som aktivt bidrar till sårläkning också har kapacitet att bidra till tumörbildning i en annan del av huden.

Gäller djupa sår

– Det här gäller inte all sorts sårläkning. Väldigt ytliga sår hade inte den effekten. Såret måste gå genom hela huden, säger Rune Toftgård, professor vid Karolinska institutet och ansvarig för studien.

Även om såret och läkningsprocessen är en del i dramat tror Rune Toftgård ändå att solens uv-strålar är den viktigaste orsaken till uppkomst av basalcellscancer.

Latent cancer

– Sårläkningen i sig räcker inte. Det måste finnas celler som har en dna-skada och därmed potential att bilda cancerceller. Därmed är äldre människor med kroniska sår en utsatt grupp. De har utsatts för solen under en hel livstid och har förmodligen latenta cancerceller som sedan kan sättas igång i samband med läkningen av deras kroniska sår, säger han.