I helgen blev det känt att det första fyndet av rävens dvärgbandmask har upptäckts i Sverige. Parasiterna fanns i magen på en räv som sköts nära Uddevalla.

Rävar infekteras av dvärgbandmask genom att äta smittade sorkar. Människor kan infekteras genom att svälja maskens ägg. Äggen, som är osynliga för ögat, kan finnas i smittade djurs avföring, i pälsen på hundar som vistats i skog och mark och på svamp och skogsbär som inte sköljts eller tillagats ordentligt.

Eftersom snön ligger vit över en stor del av Sverige och bärsäsongen är långt borta har Livsmedelsverket gott om tid på sig att komma med råd till svenska svamp- och bärplockare.

– Den här räven är det första fallet i Sverige. Innan bärsäsongen kommer igång har Statens veterinärmedicinska anstalt hunnit kartlägga förekomsten bättre och vi vet mer om hur vanligt detta är. Vi har tid på oss att komma med råd, säger Mats Lindblad, mikrobiolog på Livsmedelsverket.

Frysta bär granskas inte

Trots att rävens dvärgbandmask finns på kontinenten och i Danmark görs inga kontroller av importerade svampar och bär som säljs i svenska butiker. Skälet är enligt Mats Lindblad att Livsmedelsverket bedömt risken för smitta som väldigt liten.

– Även i de delar av Europa där man har problem med rävens dvärgbandmask är det ovanligt att människor drabbas, säger han.

Frysning dödar inte dvärgbandmaskens ägg. Men parasiterna dör vid värmebehandling som kokning och stekning.

Det är ovanligt att människor smittas, men de som blir infekterade kan få en besvärlig sjukdom som är svårbehandlad. Masken bildar vätskefyllda blåsor i olika inre organ, oftast flera år efter infektionstillfället, en sjukdom som kallas alveolär ekinokockos.

Läs mer: Statens veterinärmedicinska anstalt, Livsmedelsverket.