– Om jag vore arbetsgivare skulle jag ligga sömnlös och fundera över hur vi ska få fatt i dessa kompetenta personer i framtiden när man har så många pensionsavgångar framför sig, säger Magdalena Andersson, (M) ordförande för moderatkvinnorna.

Hennes debattinlägg är en reaktion på Vårdförbundets rapport som visar att det i princip inte lönar sig alls för en grundutbildad sjuksköterska att läsa vidare. "Detta går helt i strid med Alliansens arbetslinje, att arbete ska löna sig och att individuell lönesättning ska tillämpas efter kompetens", skriver Magdalena Andersson som ser allvarligt på risken för en omfattande brist på specialistsjuksköterskor i framtiden.

Hur kan du som moderat politiker påverka ditt eget parti i den här frågan?

-  Det är parterna som måste komma överens om löneläget. Jag som riksdagspolitiker äger inte frågan. Mitt syfte med det här debattinlägget är att få mina partikollegor i landstingen att inse allvaret i det här och börja agera om man inte redan har gjort det.

Lön efter kompetens

Enligt Magdalena Andersson är det landstingen som ytterst är ansvariga för att säkra försörjningen av specialistsjuksköterskor i framtiden. Prislappen för att inte göra något åt specialistsjuksköterskornas dåliga löner tror hon är hög, både för kvaliteten i vården och för landstingens plånböcker.

– Om man inte satsar på att ge specialistutbildade sjuksköterskor en god lön så kommer man att hamna i en situation där man bara har grundutbildade sjuksköterskor. Räcker inte deras kompetens till får doktorer gå in och göra arbetsuppgifter istället, och det kostar pengar för arbetsgivaren, säger Magdalena Andersson.

Vad en sjuksköterska eller specialistsjuksköterska bör tjäna vill hon inte diskutera, "det är parternas ansvar", däremot anser hon att lönerna måste skilja sig mer mellan grundutbildade och specialistutbildade sjuksköterskor.

–  Jag bryr mig inte om vad sjuksköterskor får i lön. Men satsar man på vidareutbildning så ska det löna sig.