Det var i december som Vårdfokus publicerade en bild tagen av frilansfotografen Anders Andersson. En tre månaders  bebis, Anders Anderssons egen dotter, ligger på ett skötbord. Mamman håller i hennes fötter.

Och på sidorna två bvc-sjuksköterskor – smyckade med vigselringar, armbandsur och vad som ser ut som privata kläder. Samtidigt som barnet får en vaccinationsspruta i vardera låret.

Nominerad till bästa bild

Bilden har nu nominerats till Bästa bild på Fackförbundspressens dag som årligen hålls i Stockholm.

Men den som tror att läsarreaktionerna – ”höll på att sätta kaffet i halsen”, ”förfärade över vaccinationstekniken”, ”beklämmande att se hur andra sköter hygienen”, ”hur kan ni släppa igenom en sådan bild?” – bidragit till nomineringen får tänka om.

Tankeväckande

– Vi har valt helt utifrån allmänna bildkriterier. Den är rolig, levande, man kastas in i en situation och tankar sätts igång, säger Jens Lasthein, frilansfotograf och medlem i Bästa bild-juryn.

Så du menar att ni inte alls tog hänsyn till känslostormarna?

– Vi själva fotograferar ofta för tidningar med en särskilt insatt läsekrets och är vana vid alla möjliga kommentarer. Det kan vara poliser som reagerar på bilder där en mössa inte sitter enligt reglementet eller lantbrukare som reagerar på bilder där en ko inte har rätt eu-märkning. Men som lekmän ser vi inte sådant, säger han.

Som ett svar på läsarreaktionerna förklarade Vårdfokus  chefredaktör Iréne Wanland (nummer 12, 2010) att:

"Naturligtvis kan man diskutera om Vårdfokus ska publicera den här typen av bilder. Jag vill dock betona att vi arbetar journalistiskt, vi beskriver verkligheten, inte en regisserad bild som gör verkligheten bättre än vad den är. Vårdbilden är en ögonblicksbild som är tänkt att väcka tankar och känslor.Vi valde den dock inte för att provocera fram en debatt."

"Överdrivna reaktioner"

Fotografen själv kan fortfarande inte greppa uppståndelsen helt.

– Varken jag eller redaktionen reagerade det minsta på bilden och jag kan fortfarande tycka att reaktionerna var lite överdrivna. Men det är ju det roliga med bilder, att man läser in så olika saker, säger Anders Andersson.

– Hur som helst är det kul och överraskande att bli nominerad och jag har fortfarande fullt förtroende för våra sjuksköterskor på bvc, säger han.

Vinnaren tillkännages på Fackförbundspressens dag den 10 mars.