– Vi tror det när vi ser det, säger sjuksköterskan Erica Ottenblad på avdelning M82 på Karolinska Huddinge.

Hon och hennes kolleger vågar ännu inte riktigt tro att sjukhusledningen verkligen har backat när det gäller den nya modellen för ob-ersättning.

– Vi hoppas att det verkligen är en öppning, att de har lyssnat på protesterna och att det inte bara är en taktisk fint för att behålla personal inför sommaren, säger Erica Ottenblad.

Lågt förtroende för arbetsgivaren

Än så länge har de inte fått mer information än ett kortfattat meddelande på sjukhusets intranät, där det står att införandet av den nya ersättningsmodellen skjuts upp eftersom man behöver göra en översyn av grundlönerna.

– Vårt förtroende för arbetsgivaren är inte särskilt stort. De har inte bemött våra frågor kring det här på ett bra sätt, så vi får se vad det leder till, säger Erica Ottenblad.

Samtidigt är hon glad om de starka protesterna nu har gett resultat.

Marie Blomqvist, sjuksköterska på avdelning M84, håller med:

– Vi har ju verkligen sagt vad vi tycker och talat om att många kommer att sluta om det nya systemet införs. Det handlar inte om man vill vara kvar eller inte, utan det handlar om att många förlorar flera tusen kronor i månaden och helt enkelt inte har råd att arbeta kvar, säger hon.

Protester även från läkarhåll

Marie Blomqvist tror också att reaktioner från läkarhåll kan ha fått arbetsgivaren att backa.

– Flera doktorer har skrivit brev och sagt att de inte kommer att klara sommaren om de blir av med erfaren personal. Förmodligen har det gjort större intryck på ledningen än våra protester, säger Marie Blomqvist.

Vårdfokus har utan resultat sökt sjukhusledningen för en kommentar.