Vårdfokus har tidigare rapporterat om vårdcentralen i Medelpad där en distriktssköterska hotades av uppsägning på grund av arbetsvägran. Nu har landstingsledningen beslutat att verksamhetschefen ska lämna arbetsplatsen, och huvudskyddsombudet Åsa Holgersson är glad – fast inte bara glad.

– Äntligen gjorde landstingsledningen någonting åt den kaotiska situationen på vårdcentralen, men jag är inte hundraprocentigt nöjd ändå. Det borde inte ha fått gå så här långt, säger hon.

Fem sjukskrivna distriktssköterskor

Ända sedan försommaren har personalen larmat om att deras arbetsmiljö var dålig och att de själva mådde dåligt. Av elva distriktssköterskor är fem sjukskrivna. Däribland den 63-åriga distriktssköterska som hotades av uppsägning. Hur det kommer att gå med henne vet inte Åsa Holgersson.

– Det ärendet ligger på is eftersom hon är sjukskriven och vi har inte fått några besked om hur arbetsgivaren tänker göra ännu, säger hon.

Mer vet heller inte Åsa Nordgren, förtroendevald distriktssköterska på Nacksta vårdcentral.

– Jag hoppas verkligen att uppsägningen läggs till handlingarna. Vi har ett stort behov av distriktssköterskor och det här är en väldigt duktig medarbetare, säger hon.

De många sjukskrivningarna är ytterligare en belastning för personalen. Underskott i budgeten har hittills gjort att de inte har fått anställa några vikarier.

Orolig för framtiden

Vad som fick landstingsledningen att äntligen göra något vet varken Åsa Holgersson eller Åsa Nordgren. Tillfälliga chefer har tillsatts och personalen ska både i grupp och i enskilda samtal med en beteendeterapeut få bearbeta vad som har hänt. Men Åsa Nordgren är orolig för framtiden.

– Alla har farit illa – inklusive den chef som till sist tvingades gå. Det har varit en alldeles för långvarig process och så mycket tråkigt har hänt. Sådana här saker har en tendens att sitta kvar i väggarna ett bra tag – men jag hoppas att det blir bra.