Ända sedan Sigbjörn Olofsson tillträdde posten som sjukhusdirektör för Sundsvalls sjukhus har Vårdförbundets förtroendevalda klagat på hans bristande vilja att samverka. I dag på eftermiddagen kom beskedet från den tillförordnade landstingsdirektören: sjukhusdirektören är entledigad från sin post och kommer de närmaste sex månaderna att ha ett utredningsuppdrag inom landstinget.

Maria Bäckman, ordförande i Vårdförbundets avdelning i Västernorrland, tycker att det är bra att han slutar.

– Vi måste få ett arbetsklimat på sjukhuset där personalen blir lyssnad på och känner sig respekterad, säger hon.

Nu verkar det inte vara bristen på samverkan med facket, oförmågan att lyssna på personalen, eller den omvittnat dåliga arbetsmiljön som till sist fick Sigbjörn Olofsson på fall. Inför öppen ridå har han haft en konflikt med hälso- och sjukvårdsnämndens moderata ordförande, Jacomina Beertema. När han kritiserade henne i verksamhetsberättelsen blev det för mycket för landstingets ledning, berättar Maria Bäckman.

Lyssnade för mycket

Sigbjörn Olofsson efterträdde Margareta Rödén, som ansågs lyssna för mycket på personalen och som fick kritik för att hon inte lyckades genomföra det tuffa sparbeting som sjukhuset hade. Vem som ska få uppdraget nu är än så länge okänt.

– Det är en lång rekryteringsprocess så jag gissar att vi får en tillförordnad sjukhusdirektör så länge. Vem det skulle kunna bli vet jag inte, säger Maria Bäckman.