Östra Svealand är drabbat av snökaos. Bussar ställs in, bilar kommer inte fram och de som hade tänkt sig en promenad vänder förmodligen i dörren. Vädret till trots: patienter behöver vård och frågan är om de får det en sådan här dag. Vårdfokus ringde till vårdcentraler i Roslagen och Gustavsberg.

På Norrtälje södra vårdcentral säger distriktssköterskan Karin Hedén att alla läkare inte har kommit och att de därför inte kan erbjuda några jourtider i eftermiddag. Å andra sidan kommer inte heller patienterna i den omfattning de brukar.

Luttrade rospiggar

Ännu mer väderutsatta är hemsjukvården Tiohundra i Roslagen. Britt-Marie Zeldenrust är enhetschef.

– Vi är luttrade här i Roslagen och i värsta fall får vi hjälp av hemvärnet som kör oss i bandvagnar. Det har hänt några gånger. Men i dag klarar vi oss nog ändå. Vi tar oss ut till våra kunder oavsett väder, säger hon.

Men sådant som inte är akut får vänta. Detsamma gäller hemtjänsten ute på landsbygden i Roslagen. Katarina Granqvist, enhetschef på hemtjänsten i Nysätra och på Vätö, är inte särskilt orolig. Varken för brukarna eller sig själv.

– Vi ställer in sådant som inte är akut, men jag har just varit och hämtat ut en fyrhjuldriven bil så det ska nog gå bra att ta sig fram. Vi är vana här i Roslagen – och i värsta fall har vi ju bandvagnarna, säger Katarina Granqvist.

Ingen panikstämning

Inte heller på vårdcentralen i Gustavsberg råder det någon panikstämning.

– Jodå, det är snöigt och härligt här ute. De flesta distriktssköterskorna inom hemsjukvården tar sig ut till patienterna, men vi avvaktar förstås med sådant som kan vänta. Här på mottagningen har vi färre patienter än vanligt, men personalen är på plats och vi har jourtider att erbjuda. Så det rullar på – jag är lite imponerad faktiskt, säger distriktssköterskan Agneta Eneryd.