Svensk klinik tvingas utreda utländsk feldiagnos

Svensk klinik tvingas utreda utländsk feldiagnos
Det var diskbråcksproblematik som ledde den svenska kliniken att skicka bilderna till Spanien för analys. Arkivbild: Colourbox

Det var spanska radiologer som gjorde fel. Men den svenska kliniken tvingas vidta åtgärder för att det inte ska hända igen. Anledningen är att Socialstyrelsen inte kan ingripa utanför landets gränser.

2009 tog två radiologer i Barcelona emot röntgenbilder av en svensk patient för att se om patienten hade en tumör. Radiologernas svar var negativt.

Ett drygt halvår senare gjordes en ny undersökning med magnetkamera av samma patient, som visade en tumör i ryggraden. När bilderna från 2009 eftergranskades upptäckte läkarna att tumören varit synlig redan då.

Händelsen anmäldes till Socialstyrelsen enligt lex Maria och en intern verksamhetsanalys ledde fram till en åtgärdsplan som skulle vara klar i september förra året.

Socialstyrelsen har nu granskat fallet och kräver av radiologiska kliniken att de redovisar vilka åtgärder som vidtagits för att liknande händelser – där vårdpersonal missar tumörer – inte ska upprepas.

Även om det var radiologerna i Barcelona som missade tumörerna är det den svenska kliniken som är ansvarig för felet.

Socialstyrelsen har bara befogenhet att utföra tillsyn på svensk mark, och således inte över de spanska radiologerna. Men det är vårdgivarens ansvar att tjänster som upphandlas uppfyller svenska krav på patientsäkerhet.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida