Anmälningarna om fel i vården har ökat kraftigt

Antalet anmälningar om fel i vården ökade under förra året jämfört med föregående år. Socialstyrelsens tillsynsrapport för 2010 visar att svensk sjukvård kan bli bättre.

Under förra året ökade antalet Lex Maria-anmälningar med över 20 procent jämfört med 2008. Jämfört med 2005 har antalet anmälningar till och med fördubblats. Det visar nya siffror från Socialstyrelsen som har släppt sin tillsynsrapport för 2010.

Totalt gjordes 2 051 anmälningar enligt Lex Maria 2010. Enligt Socialstyrelsen kan ökningen spegla ett ökat patientsäkerhetstänkande, men det finns också andra förklaringar. Bland annat har platsbrist blivit mer eller mindre ett normaltillstånd på flera sjukhus.

– Vi har sett flera exempel på att brister i tillgången på platser har varit så omfattande att de har inneburit allvarliga risker för patienterna, säger Carina Forsberg, enhetschef vid Socialstyrelsens tillsynsavdelning.

Andra fel som Socialstyrelsen utrett är felaktig hantering av läkemedel och journaler, fragmentering av vården, utredningar som kan dra ut på tiden, provsvar som blir liggande på grund av utredningar som drar ut på tiden och att triageringssystem inte används på ett patientsäkert sätt.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida