– Om det fortsätter så här kommer vår utbildning aldrig att lyftas.

Orden är Maria Guglielmetis, biomedicinsk analytiker på Karolinska universitetssjukhuset i Stockholm och facklig representant för Vårdförbundet.

Hon är upprörd över att hennes klinik söker efter en biomedicinsk analytiker men inte kräver att att de som söker ska vara legitimerade sådana.

Saknar medicinsk skolning

Biomedicinare, ingenjörer och andra med laboratorievana kan enligt Maria Guglielmeti vara nog så duktiga på den tekniska biten av arbetet, men de saknar skolning i medicin och fysiologi.

– Cheferna motiverar beslutet med att vi inte har någon patientkontakt, men vi tycker inte att det är något argument. Patientens anamnes har också betydelse för hur du tar provet och hur du handskas med det, säger hon.

Har ni haft problem tidigare med icke legitimerade biomedicinska analytiker?

– Nej, det har funkat tack vare att vi har lärt upp dem. Vilket blir fel, vi ska inte gå en utbildning för att bli legitimerade och sedan till andra lära ut de delarna de saknar, anser hon.

Legitimation inte nödvändig

Annika Petersson, biomedicinsk analytiker i Östergötland, har lång erfarenhet av att landstinget anställer icke-legitimerade biomedicinska analytiker för att utföra hennes yrkes sysslor.

– Här i Östergötland är det ungefär sju år sedan man började leta annat än biomedicinska analytiker till de tjänsterna. Vi tycker att eftersom det är ett legitimerat yrke så ska man ha en legitimerad biomedicinsk analytiker på tjänsten, säger hon.