Den svenske suicidforskaren Michael Westerlund vid Stockholms universitet är positiv till tanken på att via Facebook försöka förebygga självmord hos unga.

– Utan att ha någon djupare kunskap om den tjänst som erbjuds ser jag ingen risk med det, så länge det bygger på beprövad erfarenhet och kunskap. Förutsatt att man inte tror att en tjänst över nätet ska lösa alla problem och ersätta samtal och möten, säger han.

Det är tidningen Sydsvenskan som berättar att Facebook nyligen har inlett ett samarbete med krisgrupper som har specialiserat sig på suicidprevention i Storbritannien och på Irland . Facebooks talesperson i Norden utesluter inte att det kan bli aktuellt i Sverige också.

Kan bidra till förbättringar

Den nya tjänsten är ett samarbete med Samaritans suicide prevention helpline. Det är en organisation med gott renommé, enligt Michael Westerlund.

– Ett samarbete med en organisation som har kunskap borde kunna bidra till förbättringar när det gäller att förbygga självmord. Unga människor möts över nätet. Fortsätter man samtidigt att utveckla kunskap och ge information till den breda allmänheten på annat sätt så ser jag hoppfullt på det här, säger Michael Westerlund.

Facebook har sedan tidigare en tjänst där användarna kan anmäla om de misstänker att någon är på väg att begå självmord. Tanken är att fånga upp dem som inte vill vända sig till SOS eller polisen. SOS Alarm har välkomnat det initiativet.