Som Vårdfokus tidigare berättat har en person utklädd till sjuksköterska vid sju tillfällen i år lurat till sig narkotiska preparat i Halland, två gånger på sjukhuset i Varberg och fem gånger i Halmstad.

Lennart Johansson, säkerhetsansvarig på sjukhusen i Varberg och Halmstad har inget signalement på den kvinna de haft påhälsning av men det har polisen i Varberg som bekräftar för Vårdfokus att det är samma kvinna som i Helsingborg. Polisen i Varberg kände dock inte till att hon också varit i Helsingborg, inte  förrän Vårdfokus berättade om det.

Låtsas vara vikarie

Det var i söndags förmiddag som kvinnan plötsligt dök upp på en avdelning på Helsingborgs lasarett och presenterade sig som vikarierande sjuksköterska. Personalen hade inte hört att de skulle få förstärkning men tänkte att de som skulle arbeta på eftermiddagen kanske hade fått information.

Det fanns inte något ledigt värdeskåp på avdelningen så "vikarien" fick förvara sin väska i läkemedelsrummet. Under förevändning att hon skulle stänga av sin mobil bad kvinnan en sjuksköterska på avdelning att öppna dörren till läkemdelsförrådet. När den sjuksköterskan blev kallad därifrån plockade "vikarien" på sig tre ampuller narkotika och försvann sedan från avdelningen.

Varnade andra

Personalen ringde genast till sjukhusets andra avdelningar och varnade. På en avdelning kopplade man ihop nyheten med en händelse tio dagar tidigare då en en okänd kvinna som utgav sig för att vara sjuksköterska sade sig komma från annan avdelning för att låna läkemedel.

Vid båda tillfällena presenterat hon sig med samma namn.

Händelserna är polisanmälda. Thomas Florwald, säkerhetssamordnare på Helsingborgs lasarett har både på sjukhusets lokal intranät och Region Skånes intranät, varnat personalen för att kvinnan kanske försöker igen.

Sjukhuset har också skärpt rutinerna i kontakterna med kolleger man inte känner igen.

Förslagen

– Kvinnan är mycket skicklig och förslagen. Personalen lät sig duperas av hennes seriösa och vederhäftiga uppträdande. Vi tror att hon har en bakgrund inom vården eftersom hon uppträder så kunnigt, säger Thomas Florwald.