Faran över för Kiruna sjukhus

Kiruna sjukhus är utom fara och behöver inte evakueras. Däremot är det oklart vad läckagen i fjärrvärmen beror på och om det kan komma fler.

Kiruna kommun har nu lokaliserat läckan som orsakade avbrottet i fjärrvärmetillförsel till staden. Därmed kan personal och patienter på Kiruna sjukhus andas ut. Någon evakuering är inte längre aktuell ens som värsta scenario.

– Nej, läckan var i en annan del av staden och vi har gått ner till normal beredskap, säger sjukhuschefen Göran Millebrand.

– Däremot kan man ju undra vad läckorna – två stycken två dagar i rad – beror på, om det har något att göra med sättningar i marken eller stadens situation. Vi skulle behöva en fördjupad analys av problemet, lägger han till.

Orsaken okänd

Kiruna kommun arbetade på fredagsförmiddagen med att få tillbaka trycket i fjärrvärmeledningarna. En analys av orsaken till läckagen kommer enligt dem att påbörjas först nästa vecka.

Det var under natten mot torsdag som ett fjärrvärmeavbrott klippte värmen för Kirunabor i de högre liggande delarna av den kuperade staden. Samma natt väcktes sjukhuschef Göran Millebrand som genast såg till att förbereda för en total evakuering av sjukhuspersonal och patienter.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida