Ska du till Visby lasarett i dag? Passa på att drick lite varm choklad tillsammans med Linda Eklund, avdelningsordföranden på Gotland. Hon och hennes kollegor försöker i dag få allmänheten intresserad av vårdens arbetsvillkor, löner och arbetstider. Nästa vecka riktas insatserna mot lokala politiker och chefer.

– Vi försöker hålla det i en positiv anda. Vi är inte på krigsstigen, det här handlar om att visa att det här är viktiga frågor för alla, säger hon.

Linda Eklund tror att det är lokalt kampen för bättre villkor kommer att stå i årets avtalsförhandlingar. Men hon hoppas att SKL i det centrala avtalet tydligt ska ta ställning i frågan om hållbara arbetstider och rättvisa löner.

Aktiviteter över hela landet

Samtidigt i Uppsala vajar i dag banderoller utanför stadshuset med krav på högre löner. I Västernorrland får allmänheten små chokladbitar i stora påsar och information om Vårdförbundets krav på att medlemmarna ska värderas rätt och få betalt ”fullt ut”.

Avtalsaktiviteter pågår från norr till söder och fotsätter nästa vecka med olika former av uppvaktningar av landstingspolitiker och tjänstemän.

Många avdelningar, bland annat Kronoberg, har skickat vykort till politiker med budskapet ”lite vård kan inte skada”.  Vårdförbundets krav har också uppmärksammats på flera lokaltidningars debattsidor, i lokalradion och på tv.

Centralt avtal på gång

Aktiviteterna som just nu pågår är jätteviktiga för den lokala fortsättningen på avtalsförhandlingarna, säger Kerstin Persson, Vårdförbundets förhandlingschef.

– Opinionsbildning ute i landet har ett stort värde för det arbete som ska ske med de lokala arbetsgivarna.

Centralt har förhandlingarna med SKL gått trögt. Under dessa omständigheter börjar trots allt ett förslag till avtal ta form.

– Vi har haft konstruktiva diskussioner och har en idé om en eventuell lösning. Men det är inte färdigt ännu, säger Kerstin Persson som ändå hoppas att ett avtal ska kunna slutas före månadens slut.