– Jag har hört flera kolleger berätta om hur en förälder i livets slutskede hade velat komma en sista gång till sommarstugan eller till havet. För något år sedan såg jag att de hade gjort det här i Israel, med pengar från Sverige, och jag har funderat på om det inte vore något för oss, berättar initiativtagaren Anna Ask, chef på ambulansen i Karlshamn.

Respiratorvårdade

För en vecka sedan bildades den ideella föreningen Önskeambulansen.  Just nu är de ett 30-tal medlemmar, tillräckligt många för att klara verksamheten, anser Anna Ask.  Men fler engagerade är på gång.

Merparten är ambulanssjuksköterskor, men med i föreningen finns också ambulansjukvårdare, undersköterskor, narkossjuksköterskor och läkare.

Alla ställer upp ideellt, kringkostnaderna tänker de få ihop via sponsorer. I Svenska kyrkan har de redan sin första.

De har avtal med Blekingelandstinget om att få låna ambulansens reservbil som de troligtvis får överta då den rangeras ut. Och inom en vecka räknar de med att ha en hemsida klar.

De som vill använda sig av Önskeambulansen får sedan mejla in vart de vill åka och varför.  Någon kanske vill på hockeymatch, föreslår Anna Ask.  

Utflykteerna är tänkta för dem som ligger länge på sjukhus, eller som vårdas palliativt. Också patienter i behov av respiratorvård eller annan avancerad vård får vara med.

Vill se fler ta efter

– Vi har kompetensen att klara det i samarbete med patientens ansvariga läkare. Vi har kontrollerat med jurister och med Socialstyrelsen att vi får göra det här och vi ser inga begränsningar utöver rent medicinska i de uppdrag vi ska kunna ta, säger Anna Ask.

Föreningen har ansökt om namnskydd och tänker ansöka om 90-konto.

Starten sker i liten skala, i Blekinge, men visionen är att idén sprids till 30-40 andra orter i landet.