Personal i Uddevalla protesterar mot orimliga villkor

Personal i Uddevalla protesterar mot orimliga villkor
Personalen på GOA vid Uddevalla sjukhus har fått nog av usel vårdmiljö.

Personalen på geriatriska ortopedin på Uddevalla sjukhus sluter nu upp bakom den sjuksköterska som i lördags kritiserade läget på sjukhuset. Situationen kan sammanfattas i ett ord — kris.

Det var i lördags som sjuksköterskan Kerstin Cederloo i lokalmedierna gick ut med skarp kritik av läget på sin arbetsplats: avdelning 6 för geriatriska ortopediska patienter på Uddevalla sjukhus.

Den korta versionen av kritiken är att personalen helt enkelt inte hinner med.

Patienter far illa

Den längre handlar om att patienter får dropp nattetid i stället för vätska att dricka dagtid. Att de äldre får lägga sig utan att borsta tänderna. Att de blir röda i huden och riskerar trycksår för att personalen inte hinner vända dem tillräckligt ofta.

Och att de ofta får tömma sig i blöjan eftersom ingen finns där för att hjälpa dem till toaletten.

Områdeschefen för medicin, Magnus Kronvall, har bemött kritiken i Bohuslänningen och förklarat att det pressade läget beror på många halkolyckor och att färdigvårdade patienter väntar på att föras över till äldrevården.

Brist på empati

I samma tidning kontrar nu övriga personalen på avdelning 6 – utan att lägga skulden på avdelningschefen, som ”gör vad han kan” – med att de har samma antal patienter hela året. Felet ligger enligt dem i stället hos beslutsfattarna som bara räknar ”kronor, huvuden och sängar” och som dessutom lider av brist på empati.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida