I går berättade Vårdfokus om skolsköterskorna i Halmstad som skrev en insändare i Hallandsposten där de ställde frågan till ansvariga politiker: Vad tycker ni politiker att det är värt att ha kunniga skolsköterskor i Halmstads kommun?

De har minst fyra års utbildning, lång erfarenhet och var och en har i genomsnitt ansvar för 470 elevers hälsa. För det betalas de mellan 26 000 och 29 000 kronor per månad. Är det rimligt?

I dag svarar Inger Larsson, folkpartist och relativt nytillträdd ordförande för barn- och ungdomsnämnden i Halmstads kommun.

– Skolsköterskorna har en väldigt viktig roll för elevhälsan, och särskilt viktig sedan den nya skollagen lyfter fram elevers rätt att ha tillgång till skolsköterska. Jag tror att man måste ser över hur det fungerar för skolsköterskorna – både arbets- och lönemässigt. Att de har ansvar för 400 elever var känns väldigt mycket, säger hon.

Borde de vara fler?

– Det vågar jag inte svara på. Det måste jag ta upp med tjänstemännen i kommunens förvaltning. Jag ska också prata med skolsköterskorna så att jag får veta mer om deras arbetssituation.

De tjänar cirka 27 000 kronor per månad – borde de tjäna mer?

– Den biten har jag svårt att gå in på. Det är en diskussion som kommunen tar tillsammans med Vårdförbundet. Men jag har tittat hur löneläget ser ut för skolsköterskor över hela landet och ser att i 40 procent av kommunerna ligger lönerna i samma lönespann som vi har, säger Inger Larsson.

Kommer kommunen att satsa pengar på att höja skolsköterskornas löner?

– Lönerna ingår i diskussionen när vi lyfter frågan om deras arbetssituation. Det handlar inte bara om vad skolsköterskorna ska tjäna utan om vad vi vill ha för skola.