– Det känns jätteroligt att få det förtroendet, säger Sineva Ribeiro när Vårdfokus når henne på telefon i bilen på väg hem till Göteborg.

I kväll blir det räkor och skaldjur hemma med familjen. Bor man på västkusten är det mat från havet som gäller. Men blir hon vald till ordförande i Vårdförbundet på kongressen i maj får hon tillbringa mycket tid i Stockholm.

– Ja, jag har pratat med maken om det. Även om jag inte kommer att bo i Stockholm så kommer jag att behöva vara där väldigt mycket. Men det går fort att ta sig dit och barnen är nästan stora nu, säger Sineva.

En strategi i taget

Utgångspunkten för den nya förbundsstyrelsen måste vara de frågor som medlemmarna lyfter fram i den stora medlemsenkät som genomförs just nu, anser hon. Men det går inte att driva alla frågor på en gång.

– Nej, jag tror att det är väldigt viktigt att bestämma sig för en strategi i taget och driva den frågan tills man får ett resultat. Därför måste vi bestämma oss för vad vi ska fokusera på.

Ett sådant område som hon tror blir viktigt de kommande åren är hållbart yrkesliv.

– Många medlemmar känner att de inte kommer att orka arbeta ett helt yrkesliv inom vården. Det är för dåliga villkor, för mycket arbetsmiljöproblem och många känner att de inte har möjlighet att ge den vård de skulle vilja på grund av bristande resurser. Jag tycker att man ska kunna gå hem och känna sig nöjd efter en arbetsdag.

Missnöjda medlemmar

Den fackliga anslutningen och medlemsrekrytering är ett annat område som Sineva Ribeiro lyfter fram. Det handlar både om att kunna locka till sig de unga och nyutbildade, men också att behålla de äldre medlemmarna. Att yrkesgrupper som biomedicinska analytiker har känt sig missnöjda och nedprioriterade är något som hon vill förändra.

– Jag vet att det finns missnöjda medlemmar som lämnar oss för Naturvetarna, men då måste vi kunna erbjuda något bättre. Vi måste visa varför de ska vara kvar i Vårdförbundet.

Att Vårdförbundet ska vara en attraktiv organisation för alla medlemmar är en fråga som engagerar Sineva Ribeiro. Privatanställda och chefer är andra grupper som hon anser att Vårdförbundet behöver ta hand om på ett bättre sätt än hittills.

Ledarskapsfrågor intresserar henne även på det personliga planet. Hon håller precis på att avsluta en ledarskapsutbildning på Chalmers och berättar att helgen ska hon ägna åt att skriva sitt examensarbete.