Den svenska barnmorskan och Röda korsarbetaren Lena Netjaeff  har nyligen lämnat Libyen på grund av säkerhetsläget och är i Egypten när Vårdfokus når henne på telefon. Khaddafi-trogna styrkor rycker längre österut och verkar nu närma sig storstaden Benghazi där rebellstyrkorna tidigare haft kontrollen. 

Sjuksköterskan Gunnar Hagström, från Läkare utan gränser, kom tillbaka till Sverige i helgen eftersom hans uppdrag var avslutat.

Båda berättar att Libyen har en väl utvecklad sjukvård, bra utrustade sjukhus, blodbanker och välutbildad personal. Men många sjuksköterskor är gästarbetare från bland annat Bangladesh, Egypten, Filippinerna och Ukraina.

Lämnar landet

När de folkliga protesterna för demokrati och regimens motattack utvecklades till en krigssituation valde många migrantarbetare att lämna, eller att försöka lämna, landet.

– Istället har man volontärer inne som jobbar som sjuksköterskor. Scouter, läkarstudenter och ungdomar från Röda halvmånen. Samordningen är dålig och det är brist på specialistsjuksköterskor, säger Gunnar Hagström.

Han berättar att en läkare i Benghazi uppskattat att så mycket som en tredjedel av alla sjuksköterskor på hans sjukhus lämnat landet.

Fungerar trots allt

Lena Netjaeffs uppfattning är att vården på sjuhusen hon besökt ändå fungerat förvånansvärt bra.

På ett sjukhus i Ajdabiya hade flera filippinska sjuksköterskor valt att stanna kvar. När många skadade kom in från rebellernas frontlinje lämnade gynekologer och andra specialister sina avdelningar och gick in och jobbade som sjuksköterskor på operationsavdelningarna. Volontärer sprang med skadade på bårar och det fanns gott om ambulanser. 

– Men när många skadade kom in på en och samma gång blev det kaotiskt. Sjukvårdspersonalen i Libyen har lite kunskap om krigsskador och har svårt att prioritera och göra bedömningar av skadeläget hos patienterna, säger Lena Netjaeff.

Röda korset har därför hållit en tvådagarsutbildning för sjukvårdspersonal om krigsskador.

I går kom rapporter om hårda strider i den närliggande staden Ajdabiya och om rebeller som flyr därifrån.

Lena Netjaeff, som har arbetat som ledare för ett kirurgteam från Röda korset, tog sig från Ajdabiya till Egypten i måndags. Nu står hon stand-by för att kunna åka tillbaka in i landet om striderna avtar.

Gunnar Hagström kom tillbaka till Sverige i slutet av förra veckan. Han har arbetat för Läkare utan gränser med att inventera behov inom sjukvården, förse libyska sjukhus med läkemedel och utrustning och har även hoppat in som operationssjuksköterska.

Makabra skador

Kulhål och bortsprängda kroppsdelar. Till sjukhusen kommer rebeller, civila  och Khaddafi-anhängare med fruktansvärda krigsskador. Gunnar Hagström berättar att personalen på ett sjukhus i Benghazi ringde honom och de andra representanterna från Läkare utan gränser en sen kväll.

– De ville att vi skulle komma och titta på en patient som var avliden, för att vi från yttervärlden skulle se hur illa det är och sprida informationen. Det var en kropp med sprängskador och man hade även skjutit i överkroppen. Personalen stod bredvid och grät.

Hjälporganisationer har utan att lyckas försökt att ta sig till de västra delarna av landet. Där har Khaddafis styrkor kontrollen och informationen om hur sjukvården fungerar där är knapphändig.

– Vi har hört att det är brist på engångsmaterial och externa fixatorer för att stabilisera frakturer. Men vi vet inte om alla skadade ens kan ta sig till sjukhusen, säger Gunnar Hagström.