”Vi är positiva till att hitta en modell som uppfattas som mindre orättvis av parterna på arbetsmarknaden” skriver Håkan Sörman, vd för arbetsgivarorganisationen SKL, Sveriges kommuner och landsting, på DN debatt idag.

Bakgrunden är att fackförbundet Kommunal tidigare i veckan skrev en debattartikel om att man vill ha en ändring av sjukförsäkringssystemet eftersom deras medlemmar kan förlora orimligt mycket pengar på att vara hemma en dag.

Samma sak gäller för många anställda inom Vårdförbundet. Eftersom avdrag för karensdag görs utifrån hur mycket man skulle ha arbetat just den dagen kan avdraget bli orimligt stort. Det är inte ovanligt att man förlorar flera tusen kronor på en enda karensdag.

Vårdfokus skrev nyligen om sjuksköterskan Anna Burman i Värmland som arbetar deltid och fick 8 000 kronor i löneavdrag för att hon varit hemma för två dagars vård av sjukt barn. Där backade arbetsgivaren efter långvariga påtryckningar.

Nu säger alltså SKL:s vd att de är beredda att medverka till en översyn av karensdagen. Håkan Sörman pekar dock på risken för ökade kostnader för kommuner och landsting och skriver på DN debatt att ett nytt system måste vara fullt finansierat om det inte ska gå ut över verksamheter inom vården.