Flera länder i Europa; Danmark, Norge, Tyskland, Nederländerna, Spanien, Serbien, Schweiz och Makedonien har haft stora utbrott av mässlingen under årets första månader.

Värst drabbat är Frankrike som inte lyckas få bukt men den våg av det smittsamma mässlingviruset som startade 2008, berättar Tia Lepp, epidemiolog på Smittskyddsinstitutet.

Många svenskar är vaccinerade mot mässlingen. Är du född 1980 eller senare omfattas du av den allmänna vaccineringen och har fått två doser mässlingvaccin, först som liten och sedan i skolan.

Osäkert om alla har skydd

Är du född i början av 1960-talet eller tidigare, då det var mycket mässling i Sverige, är det troligt att du är immun mot sjukdomen.

Men är du född i slutet av 1960-talet eller i början av 1970-talet är det mer osäkert om du har ett skydd eller inte.

Utifrån kunskapen om att mässling just nu sprider sig kraftigt ger därför Tia Lepp svenskar mellan  37 och 46 år rådet att vaccinera sig mot mässlingen inför en eventuell Europaresa.

– Om man inte har säkra uppgifter på att man har haft sjukdomen eller vet att man är vaccinerad så bör man tänka på det om man ska ut och resa.

Jobbig sjukdom

Att få mässlingen beskrivs framför allt som en obehaglig upplevelse med utslag och feber. Men sjukdomen kan också ge allvarliga komplikationer som lung- och hjärninflammation.

Mässlingen är bland de mest smittsamma sjukdomarna som finns. Vid stora utbrott har det visat sig att de som fått två vaccinationsdoser är betydligt bättre skyddade än de som bara fått en dos.

– Det här är ett virus som är bra på att överleva och det räcker med små mängder för att man ska bli sjuk. Det räcker att vistas i samma rum under en kort period som någon som är sjuk, säger Tia Lepp.