Nytt läkemedelsstöd minskar risken för feldosering

Nytt läkemedelsstöd minskar risken för feldosering
Eva-Lott Eitrem diskuterar det nya beslutsstödet med sjuksköterskor vid intensivvårdsavdelningen i Karlskrona.

En doskalkylator i datorn som räknar ut en ordination, kontrollräknar doseringen och larmar om den verkar orimlig. Det har barnmorskan och interaktionsdesignern Eva-Lott Eitrem uppfunnit. Nu ska den testas i verkligheten.??

Eva-Lott Eitrem har utvecklat ett webb-baserat beslutsstöd som ska minska risken för misstag på grund av den mänskliga faktorn när läkemedel ska doseras.

Feldoseringar är vanliga i vården och bakom misstagen ligger ofta stress, språkförbistring, ovan personal, huvudräkningsfel och trötthet.

– Det är ett stort mörkertal och när jag har varit ute och pratat med läkare och sjuksköterskor får jag ofta höra att det är ett under att det inte händer mer, säger Eva-Lott Eitrem.

Både siffror och bilder

Nu har hon utvecklat beslutsstödet EviDos, i samarbete med sjuksköterskestuderande, sjuksköterskor, läkare och it-experter. I höst ska det börja testas bland annat vid ett antal avdelningar på Blekingesjukhuset.

Med hjälp av systemet kan man ordinera och kontrollräkna en ordination. Dessutom larmar det om doseringen verkar orimlig. Produktinformationen hämtas från FASS och informationsdatabasen SIL och kan integreras med vanliga journalsystem.

För att ytterligare öka säkerheten visas informationen både i siffror och i bild, till exempel som en halvfylld spruta.

Viktigt på neonatalavdelningar

Eva-Lott Eitrem har flera idéer om hur hon vill gå vidare och utveckla systemet, till exempel genom att göra det möjligt att kontrollera interaktioner mellan läkemedel. Men eftersom hon själv är barnmorska skulle hon allra först vilja arbeta med att få in systemet på neonatalavdelningar.

– Min dröm är att få arbeta med Astrid Lindgrens barnsjukhus. Feldoseringar blir så kännbara och kan få ödesdigra konsekvenser när det gäller de här riktigt små barnen, säger Eva-Lott Eitrem.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida