Personalen på Faluakuten sönderstressad efter besparingarna

Personalen på Faluakuten sönderstressad efter besparingarna
Personalen på akuten i Falun känner sig sönderstressad. Arkivbild: Karl Gunnarsson

Sjuksköterskor som har huvudvärk och ont i magen, som gråter av stress både på arbetet och hemma och som drömmer mardrömmar om jobbet. Så ser situationen ut på akuten vid Falu lasarett just nu.

Bakom den ökade belastningen för personalen ligger bland annat förra årets beslut om att skära kostnaderna i landstinget med fyra procent.

– Jag förstod att akuten skulle bli först att känna av alla nedskärningarna och trodde att det skulle komma tidigare, säger Kerstin Erlandsson, Vårdförbundets ordförande i Dalarna.

Besparingarna har bland annat lett till brist på distriktsläkare. Det gör att primärvården inte längre fungerar. Anhöriga tar sina sjuka till akuten på helgerna eftersom väntetiderna är uppemot sex veckor på vårdcentralerna.

– Det är inte konstigt att patienterna väljer att åka till akuten också med sådant som skulle ha lösts på vårdcentralen. Akuten tar alltid emot, säger Kerstin Erlandsson.

Asntormning av patienter

Förra året ökade tillströmningen av patienter till akuten i Falun med 3 000 till totalt 57 000, i lokaler som är anpassade för 28 000 patienter. Och trenden ger inte vika. Bara sedan årsskiftet har de tagit emot 2 000 fler patienter än motsvarande tid förra året.

Under 2011 låg toppnoteringen för antalet besökare per dygn på uppåt 180 patienter. I år är det vardag. Nu ligger toppnoteringen på 204.

Anstormningen har lett till att personalen känner sig sönderstressad. Vikarier vill inte fortsätta och det fattas personal till mer än tio tjänster.

– Personalen har varit tålig och flexibel länge och lagt många arbetstider på kvällar och helger för att möta behovet. Men nu har våra medlemmar ingen ork längre, säger Kerstin Erlandsson.

Ung personal

Av Vårdförbundets förtroendevalda på akuten har hon fått en lång lista på de stressymtom som drabbat medlemmar. Lättretlighet, uppgivenhet, huvudvärk både före och efter arbetet, mardrömmar och dåligt samvete gentemot kolleger är en del av dem.

De är oroliga för patientsäkerheten och för att att viktig information försvinner i stressen.

Akuten har fått utökat med sex sjukskötersketjänster, de första börjar i maj, de sista efter sommaren. Men det kommer att ta tid innan de nya kan jobba fullt ut.

Personalen är ung på akuten och många är barnlediga i sommar. För att klara sommaren ska ett bemanningsföretag anlitas och akutvårdsavdelningen hållas öppen med hjälp av personal från resursenheten. Dessutom försöker arbetsgivaren få medarbetarna att sälja semester mot pengar.

En annan åtgärd för att minska stressen är att anställa transportörer för patientförflyttningar till avdelningarna, röntgen och annat.

Överväger anmälan

Kommunal lämnade redan före påsk in en anmälan om situationen på akuten till Arbetsmiljöverket och Kerstin Erlandsson har funderat på om inte Vårdförbundet ska göra det samma.

– Jag ska först diskutera med tjänstemannaledningen och politikerna. Får jag inget gehör där kommer jag att råda de förtroendevalda att göra en anmälan.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida