Talibanerna har tagit på sig skulden för attacken som skedde för några veckor sedan. Eftersom det var en fredag, den muslimska helgdagen, så var inga elever i skolan.

– De valde en fredag och det antyder att målet varken var civilt eller direkt riktat mot skolan, säger Jalaluddin Shah, verkställande landchef för norska Afghanistankommittén, till DN.

Men skolbyggnaden, där 25 unga kvinnor just nu var elever, är bara en ruinhög. Om någon av de blivande barnmorskorna omkom i den kraftiga explosionen är oklart, men tre personer uppges ha blivit dödade och 90 skadades.

Vårdfokus skrev om barnmorskeskolan i Maidan Shahr i somras. Sedan barnmorskor började utbildas i Afghanistan har dödligheten bland både barn och mödrar minskat och antalet födslar där utbildad personal finns till hands har ökat.

Den lilla staden Maidan Shahr ligger några mil söder om Kabul och präglas av den väpnade konflikten. För de blivande barnmorskorna har inbördeskriget varit ett ständigt hot och verksamheten har varit ifrågasatt av konservativa, religiösa krafter.