Lårbenet sprängdes av på tre ställen, stora delar av hud och mjukdelar saknades från ljumsken till knäet och blodförlusten var omfattande. Metallerna i nyårsraketen hade brunnit med så hög temperatur att den muskulatur som inte hade sprängts bort bokstavligen hade kokat sönder.

Så beskriver ortopedläkare och plastikkirurger vid Skånes universitetssjukhus i Malmö de skador som en 13-årig pojke fick efter att ha träffats av en kraftig fyrverkeripjäs förra nyårsnatten.

Hela benet amputerades

Pojken måste amputeras högt upp på lårbenet. Hade raketen träffat något högre upp i buken hade han sannolikt avlidit, skriver de i en artikel i Läkartidningen.

Redan 2010 togs ett beslut att minska den tillåtna laddningen i en nyårsraket från maximalt 250 gram till 75 gram. Trots det får de kraftfullaste raketerna fortsätta säljas fram till 2017. De här raketerna måste stoppas omedelbart, inte om fem år, kräver läkarna.

Inget totalförbud

De menar också att det behövs en diskussion hur lämpad allmänheten är att hantera de potentiellt livsfarliga raketerna.

"Vi är inte för ett generellt förbud mot fyrverkerier, tvärtom kan dessa vara en stor upplevelse. Ett fyrverkeri blir dock större och bättre om det sköts av folk med kunskap och resurser, inte av en berusad allmänhet vid tolvslaget", skriver de.