Som Vårdfokus tidigare skrivit om auktionerade hälso- och sjukvårdslandstingsrådet Filippa Reinfeldt (M) under förra veckan ut en privat lunch för att stödja Musikhjälpens insamling till förmån för fattiga barns rätt till rent vatten. Detta var ett tillfälle som sjuksköterskorna bakom löneupproret 24 00 inte ville gå miste om.

Bjöd 24 000 kronor

Via stöd från meningsfränder, vänner och bekanta lyckades man samla ihop den högsta summan, 25 201 kronor, och vann därmed den åtråvärda lunchträffen.

– Det känns jättekul. För det första att vi kunde bidra med så mycket pengar till ett så jätteviktigt och kul projekt, och sedan att vi fick den här chansen att träffa henne. Det var en möjlighet som vi inte kunde motstå, säger Martina Stenbom, talesperson för Inte under 24 000.

När studenterna märkte att insamlingen, som startades i onsdags, började ticka på bestämde man sig tidigt för att lägga den symboliska summan 24 000 kronor. Men efter att ett sent bud kom in fick man lägga på ytterligare dryga tusenlappen för att gå vinnande ur auktionen.

"Tystnaden har varit kompakt"

När lunchen blir av är ännu inte bestämt. Men vad som ska diskuteras är det inga oklarheter kring.

– Tystnaden från politikerna och från SKL har varit kompakt när det gäller lönefrågan. Nu vill vi att de ska ta sitt ansvar. Vi hoppas på ett samtal kring vad en patientsäker vård faktiskt är värd, säger Martina Stenbom.

Alla pengar som samlades in till auktionen gick oavkortat till Musikhjälpen.