Inget inflytande för personalen när Kalix sjukhus ska sluta operera

Inget inflytande för personalen när Kalix sjukhus ska sluta operera
Katarina Johansson, ordförande för Vårdförbundet i Norrbotten, är kritisk till landstingets planer på att Kalix sjukhus inte längre ska operera. Nedläggningen skulle spara sju miljoner kronor. Samtidigt fick hyrpersonal förra året kosta 146 miljoner. Foto: Ulf Huett

Politikerna i Norrbottens läns landsting vill spara sju miljoner kronor genom att stoppa operationerna vid Kalix sjukhus. Det saknas en ordentlig konsekvensanalys och någon facklig samverkan har inte skett, säger Vårdförbundets Katarina Johansson. Hon är kritisk och ifrågasätter bland annat hur politikerna hanterar skattepengarna.

Kalix sjukhus tar emot patienter från hela Norrbottens län, ett område som är 10 000 kvadratkilometer större än hela Götaland. Många patienter har omkring 25–30 mils resväg enkel väg.

Nu vill landstingspolitikerna förlänga deras resväg när de behöver opereras genom att låta dem åka till antingen Gällivare eller Sunderby sjukhus. Beslutet skulle ha fattats i torsdags, men är uppskjutet till den 23 februari.

Fördröjningen beror på att de fackliga förhandlingarna ännu inte är klara, uppger Kent Ögren (S), landstingsråd, till Norrländska Socialdemokraten, NSD.

Det handlar om att flytta ungefär 800 operationer till endera Gällivare eller Sunderby sjukhus. 

– Det är redan trångt och stressigt på Sunderby sjukhus, personalen har inte fått något inflytande över det här, säger Katarina Johansson som är avdelningsordförande i Vårdförbundet i Norrbotten.

Inga konsekvensanalyser

I länet finns en rädsla för att de planerade förändringarna leder till att omhändertagandet i akuta situationer försämras, genom att inte tillräcklig kompetens finns på plats.

– Det här kommer att slå hårt mot patienterna eftersom det är enorma avstånd. Landstinget har inte gjort någon konsekvensanalys om hur besluten skulle påverka patientsäkerheten, det är olyckligt att förändringarna görs i små bitar och ingen tar ansvar för helheten, säger Katarina Johansson.

Kritiken gäller även hur hela beslutsprocessen har gått till:

– Landstinget har inte pratat med Vårdförbundet i partssamverkan eller tagit reda på vad våra medlemmar tycker, säger hon.

Ifrågasätter hanteringen av skattepengarna

Samtidigt som landstinget vill spara sju miljoner på att lägga ner operationsverksamheten vid Kalix sjukhus hyrs läkare och sjuksköterskor in för mångmiljonbelopp. Förra året kostade de 146 miljoner kronor, enligt landstingets egna siffror. Året innan landade siffran på 123 miljoner kronor. En ökning med 23 miljoner kronor – på bara ett år.

Katarina Johansson ifrågasätter hur politikerna hanterar skattepengarna.

– Jag tycker att man skulle ta tillvara vårdpersonalens kompetens på ett bättre sätt för att minimera behovet av hyrläkare, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida