Syrror gjorde succé i Örebro

Syrror gjorde succé i Örebro
Teatersalongen var fullsatt under föreställning av Syrror på Länsteatern i Örebro.

Pjäsen Syrror på Länsteatern i Örebro handlar om verkligheten för vårdpersonal på en medicinavdelning. Ett ämne med hög igenkänningsfaktor hos gårdagskvällens publik: medlemmar från Vårdförbundet i Örebro."Helt suveränt", var omdömet.

Teatersalongens 175 platser var fullsatta intill sista stol när de sex skådespelarna, som gestaltade sjuksköterskor, undersköterskor och läkare, äntrade scenen.

Det var ingen vanlig publik – bara medlemmar i Vårdförbundet avdelning Örebro – och inte en vanlig pjäs heller för den delen – intrigen cirkulerade kring vården och dess människor.

Vårdförbundet bjöd

– Det känns bra att kunna ge någonting extra till medlemmarna, någonting trevligt och roligt, säger Pernilla Bjering Dahlén som är rekryteringscoach och styrelseledamot i Vårdförbundet avdelning Örebro.

Vårdförbundet bjöd medlemmarna på föreställningen.

Innan pjäsen satte igång passade hon och styrelseledamoten Erik Johansson Hjorth på att belysa vad Vårdförbundet är och jobbar med.

Glädje och allvar

Pernilla Bjering Dahlén rapporterar att publiken skrattade högt och mycket åt komedins dråpliga situationer. Men teaterstycket berörde också mer allvarliga frågor som ojämställdheten mellan könen och hierarkierna mellan olika yrkesgrupper.

– Till exempel att den manliga sjuksköterskan i pjäsen slapp göra de tråkiga sakerna och att den manliga läkaren, men inte den kvinnliga, blev servad av alla. Jag tror att även människor som inte är insatta i vården kan ha behållning av pjäsen. Jag skulle önska att den skulle kunna åka ut på turné i hela Sverige, säger hon.

En dialog

Efter pjäsen stannade skådespelarna kvar och hade en dialog med publiken kring pjäsens tema.

– Vi fick en tankeställare om hur vi är på jobbet och hur vi ska orka med, men också en bekräftelse på att vi är viktiga, säger Pernilla Bjering Dahlén.

Syrror är skriven av dramatikern Camilla Blomqvist som har hämtat inspiration från samtal med sjukvårdspersonal på Universitetssjukhuset i Örebro.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida