Forskarna analyserade data från befolkningsstudien Malmö kost och cancer för att se om de som följde Livsmedelsverkets kostråd. 17 000 kvinnor och män mellan 45 och 73 år följdes i genomsnitt i 14 år, bland annat genom at deltagarna skrev kostdagbok.

Biologiska olikheter

Kosten graderades med hjälp av ett kostindex som speglar hur väl man följer kostråden.

De män som var bäst på att följa råden hade 21 procents lägre dödlighet totalt, mot kvinnornas 14 procent. Sett till specifika sjukdomsgrupper hade männen 41 procent lägre dödlighet i hjärt- kärlsjukdom och 18 procent lägre risk för cancerrelaterade sjukdomar.

För kvinnorna gick det inte att se något samband mellan kost och hjärt- kärlsjukdom eller cancer.

– Kvinnor äter generellt sett nyttigare än män, till exempel mer frukt och grönt. Därför kan det vara svårare att upptäcka hälsoeffekter bland kvinnor. Det finns också biologiska olikheter mellan könen som eventuellt kan förklara skillnaden, säger Elisabet Wirfält, professor i nutritionsepidemiologi och en av forskarna bakom studien.

Få följde råden helt

Livsmedelsverket rekommenderar en varierad kost med högt intag av fullkorn, frukt och grönsaker, fisk och skaldjur samt fleromättade fetter. Mindre än tre procent av de 17 000 deltagarna i studien följde råden helt.

– Förvånansvärt få. Framför allt åt personerna för mycket socker, mättat fett och raffinerade spannmålsprodukter som vitt bröd, konstaterar den andra forskaren bakom studien, Isabel Drake doktorand och forskare vid medicinska fakulteten i Lund.

Studien Scoring models of a diet quality index and the predictive capability of mortality in a population-based cohort of Swedish men and women är publicerad i tidskriften Public Health Nutrition.