Neddragningarna i Åsele och Dorotea granskas av Socialstyrelsen

Neddragningarna i Åsele och Dorotea granskas av Socialstyrelsen
Västerbottens läns landsting, VLL, måste redovisa sina risk- och konsekvensanalyser inför beslut om avveckling och neddragningar i ambulanssjuvård och akutvård i inlandet, något som applåderas av Nicklas Sandström (M), oppositionsråd i landstinget. Foto: VLL

Det senaste året har Västerbottens landsting dragit in den ena ambulansen och akutvårdsplatsen efter den andra i inlandet. Nu sätter Socialstyrelsen ner foten. Myndigheten ska granska landstingets agerande.

Vårdfokus har tidigare berättat om situationen för invånarna i Västerbottens inland, där landstinget bland annat dragit in ambulansen i Åsele liksom decimerat akutvårdsplatserna i Dorotea.

Andra förändringar i akutvården är att Robertsfors står utan ambulans under helgerna och att Malå kommun har tvingats till en lösning där kommunen och landstinget samarbetar kring ambulansen. I Sorsele har landstinget, liksom i Dorotea, dragit ner akutvårdsplatserna.

Neddragningarna har lett till en försämrad patientsäkerhet menar både vårdpersonal, invånare och oppositionspolitiker i kommunerna och landstinget.

”Vi är osäkra”

Konsekvensen av de här förändringarna har gjort att Socialstyrelsen har fått upp ögonen för landstingets göranden och havanden. Ett tillsynsärende har öppnats där myndigheten vill ta del av landstingets riskanalys inför besluten om avveckling och förändringar gällande ambulanserna i Åsele, Robertsfors och Malå liksom akutvårdsplatserna i Dorotea och Sorsele.

– Huvudanledningen till att vi begär in det är att vi är osäkra på hur de har gjort. Vi vill få ett förtydligande om hur deras risk- och konsekvensanalys ser ut. Våra krav är ju att man ska analysera innan beslut, så att man ser att inte patienter drabbas, säger Krister Lundström, handläggare på Socialstyrelsen.

”Monterar ner”

Nicklas Sandström (M) som är oppositionsråd i landstinget är inte förvånad över att landstinget nu granskas av Socialstyrelsen.

– Jag tycker att det här är bra, vi har befarat att någonting sådant här skulle ske, då vi i oppositionen aldrig får ta del av risk- eller konsekvensanalyser. De styrande håller på och monterar ner hela akutvården i inlandet, säger Nicklas Sandström.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida