– På vissa ställen på sjukhuset har vi stor brist på sjuksköterskor. Att då skära ner med så här många tjänster blir motsägelsefullt, säger Marianne Kock, sektionsordförande för Vårdförbundet på Karolinska i Huddinge.

Tappar en miljon om dagen

Så sent som i maj meddelade sjukhusen i Solna och Huddinge att de tillsammans skulle behöva spara in 300 heltidstjänster. Nu, en månad senare, är siffran alltså uppe i 700-800.

Enligt Marianne Kock går sjukhuset varje dag back med cirka en miljon kronor. Detta samtidigt som man inte lyckats genomföra tidigare sparkrav.

– Arbetsgivaren har sagt att man i dagsläget inte tänker varsla någon. Det skulle inte verka trovärdigt när sjukhuset samtidigt saknar 300 sjuksköterskor inför sommaren. I stället ser man över alla de vikariat som för närvarande finns inom Karolinska, nära 1 900 stycken.

Hur stor andel av dem som tillhör Vårdförbundets medlemsgrupper är i dag oklart.

95 uppsägningar från sjuksköterskor

Samtidigt lämnar många anställda Karolinska. Vid en avstämning för bara några dagar sedan låg 226 uppsägningar från anställda och väntade på att realiseras. Av dessa var nästan hälften (95 stycken) undertecknade av sjuksköterskor.

Enligt Marianne Kock är det ofta de mest kompetenta som har sagt upp sig, de som har störst chans att få jobb och bättre arbetsmiljövillkor på annat håll.

Kritiskt i sommar

Uppdraget är att ha 85 procent av verksamheten öppen under sommaren, men det finns bara bemanning till 72 procent.

– De stora neddragningar som nu har aviserats gör att vi i slutänden riskerar att stå där med brist på personal, och personal som har fel kompetens. Självklart kan det hota patientsäkerheten, men jag tror att de flesta av oss sjuksköterskor hellre tummar på vår egen arbetsmiljö än på patientsäkerheten. Arbetsbelastningen kommer att bli mycket stor för dem som blir kvar, säger Marianne Kock.