Det visar en rapport om kunskapsläget för handeksem som beställts av Arbetsmiljöverket. Av rapporten framgår att cirka 600 000 svenskar lider av handeksem och att det är den vanligaste arbetsrelaterade sjukdomen.

Kvinnor drabbas oftare än män och det är vanligast bland unga kvinnor som ofta får sitt första arbete inom omvårdnad, restaurang och service – yrken som alla innebär att huden på händerna utsätts för mycket kontakt med vätska.

– Även i samma yrke kommer kvinnorna i kontakt med väta mer än män. Det tyder på att arbetsuppgifterna inte är desamma för kvinnor och män, säger Carola Lidén, professor på institutet för miljömedicin vid Karolinska institutet i Stockholm och en av forskarna bakom rapporten.

Hon tillägger att kvinnor drabbas oftare än män just för att deras hud utsätts för mer kontakt, inte för att den är känsligare.

Extra utsatta yrken för handeksem

  • Inom vårdområdet är det vanligast för bland andra barnskötare, sjuksköterskor och sjukvårdsbiträden samt tandsköterskor
  • Inom serviceområdet är det vanligast för bland andra frisörer, hemhjälp, hemvårdare, lokalvårdare samt kallskänkor och köksbiträden
  • Inom tillverkningsområdet är det vanligast för bland andra arbetare i gummi- och plastindustrin, i kemisk industri, bilmekaniker och bagare samt konditorer

Det går att förebygga handeksem som uppstår i arbetslivet genom hudvårdsprogram och minskad hudkontakt med skadliga ämnen. Arbetsmiljöverket påpekar att det som krävs är ett samarbete mellan arbetsgivare, företagshälsovården och anställda.

– Arbetsgivare och arbetstagare behöver samverka mot riskerna. Människan måste skyddas mot handeksem på grund av jobbet, säger Leif Aringer, överläkare på Arbetsmiljöverket.