I september är det dags för fjärde omgången av Sjuksköterskor mot tobaks internatsvecka på Gotland för de av Vårdförbundets medlemmar som vill sluta med snus och cigaretter. Föreningen står för program och ledare, Vårdförbundet betalar kost och logi, deltagarna betalar resan och satsar sin tid. Uttagningen sker via intervjuer.

– Vi har inte sett en sådan tillströmning förr och de är så motiverade allihop. Alla berättar också att de har läst om kursen i Vårdfokus, det är väldigt kul, säger Mona Wahlgren, ordförande i riksföreningen Sjuksköterskor mot tobak.

Det var i somras vi skrev om tiomånadersuppföljningen av veckointernatet i september året före. Då var 12 fortfarande nikotinfria av de 15 som hade varit med på pensionatet strax söder om Visby. Det är betydligt fler än de som lyckas med traditionell tobaksavvänjning.

Yrkessamhörigheten betydde mycket för tilliten mellan deltagarna och tobaksterapeuterna, berättade två av deltagarna. Att vara tobaksberoende är numera skämmigt för de flesta och än värre kan det vara för vårdpersonal som både vet hur nikotin påverkar kroppen och ska föregå med gott exempel. Att få en missbruksdiagnos var också en tuff insikt att ta in för flera.

 – Den här gången är det lite blandade åldrar på dem som vill vara med, alltifrån en student och uppåt. Det kan bli riktigt spännande. Dessutom hoppas vi kunna engagera några av de yngre i föreningen, vi börjar bli lite gamla, tycker Mona Wahlgren.