Varje år dör 1,7 miljoner barn av sjukdomar som går att förhindra med vaccination. Till exempel hade 28 afrikanska länder mässlingsutbrott 2010. Enbart i Kongo-Kinshasa rapporterades 100 000 fall mellan januari och oktober förra året, samtidigt som Läkare utan gränser vaccinerade fyra miljoner barn i samma land.

Organistionen oroas av att Världshälsoorganisationen WHO:s plan för de kommande tio åren inte understryker behovet av att förbättra vaccineringsgraden, genom billigare vacciner som är enkla att distribuera och som är särskilt anpassade för utvecklingsländerna.

I dag ges de flesta tillgängliga vaccinerna som injektioner. Det kräver utbildad hälsopersonal som det kan vara svårt att hitta tillräckligt av i många länder. De flesta vaccinerna måste förvaras kallt men i många länder är elektriciteten instabil och kylkapaciteten begränsad. Att barnen måste besöka vaccinationsplatsen minst fem gånger under det första levnadsåret är ytterligare em komplikation.

I samband med WHO-mötet i nästa vecka släpper Läkare utan gränser rapporten "The right shot". I den beskrivs vad organisationen anser behövs för att öka den grundläggande immuniseringen hos världens barn.