"Att sjuksköterskan höll sig lugn under hela förloppet fick mig att känna mig trygg och i goda händer från besökets början till dess slut".

Det skriver en av de personer som på den nystartade webbsidan www.livsviktiga.se berättar om möten med sjuksköterskor inom vården som har varit viktiga för dem.

Cie Rozenqvist, som är samordnare för sjuksköterskestudenternas löneuppror i Göteborg, är initiativtagare till webbsidan.

Varför startade ni den här sajten?

– Det började med att jag funderade över varför frågan om våra löner bara handlat om ekonomi och politik. Det handlar ju trots allt om människor. Jag ville få in ett annat perspektiv på upproret. Jag tänkte på sjuksköterskor som jag själv mött som patient och hur mycket de har betytt, inte bara i själva omvårdnaden utan också när det gäller bemötande och trygghet. Det är en hyllning till sjuksköterskans betydelse för samhället.

Hur går det med webbsidan?

– Jättebra! Den lanserades i lördags och vi har redan haft över 1600 unika besökare. Vi har uppmanat människor omkring oss att lämna in berättelser, nu hoppas vi att det här sprider sig så att vi får in många fler patientberättelser.

Hur går det med löneupproret?

– Det går också framåt. I Göteborg började vi senare än i Stockholm, men det märks en stor oro bland arbetsgivarna. Sahlgrenska belönar ju sin personal och bemanningsföretag om de hittar sjuksköterskor till sommaren och det fattas fortfarande många vikarier.

Vad har ni för planer framöver?

– Den 1 juni mellan 13 och 15 ska vi ha en stor manifestation utanför Sahlgrenska. Från början skulle sjukhusets styrelse haft möte, men det har de flyttat, men vi ska ha vår manifestation ändå.

– Vid mötet kommer vi också att fokusera på människan, på sjuksköterskor och patienter. Från scenen ska patienter berätta om vad sjuksköterskor har betytt för dem och läkare kommer att berätta om betydelsen av att samarbeta. Naturligtvis ska även sjuksköterskor och studenter tala. Och så blir det levande musik från scenen.