Tre av de anställda är medlemmar i Vårdförbundet, som nu har lämnat över en begäran om arbetsmiljöåtgärder till Läkargårdens ägare Martin Wikström och Arbetsmiljöverket.

I anmälan står det att personalen upplever en systematisk och medveten psykisk misshandel från företagsledningen. Senast den 14 maj vill Vårdförbundet antingen ha besked om en nedläggning av verksamheten eller se en handlingsplan för hur arbetsmiljön kan säkerställas.

Vårdfokus har varit i kontakt med anställda på Läkargårdens läkarpraktik som bekräftar det som står i anmälan. Lön har inte utbetalats de senaste två månaderna, kronofogden har varit och hämtat en stor del av möblerna och personalen får inga besked om vad som kommer att hända härnäst. Verkställande direktör Martin Wikström finns inte ens på plats och personalen har endast kontakt med honom via mejl.

– Vi mår väldigt dåligt. Trots att vi har rätt att lämna arbetet, eftersom ingen lön utbetalats, vågar vi inte det av rädsla för att bli anmälda i efterhand. Vi är tvingade att vara här och kan inte bedriva en patientsäker vård, säger en anställd som vill vara anonym.

Enligt en granskning som Helsingborgs dagblad genomfört har Läkargårdens läkarpraktik länge dragits med skulder och konkurshot. Samma sak är det i den härva av bolag som ingår i koncernen, där det även finns misstanke om ekonomisk brottslighet.

Vad som kommer att hända med Vårdförbundets anmälan är de ingen som vet. Trots att personalen bekräftar det som står i den har VD Martin Wikström sagt till Dagens Medicin att han inte förstår var de "grova anklagelserna" kommer ifrån.

Vårdfokus har förgäves sökt Martin Wikström för att få klarhet i frågorna.