Laboratoriet i Sollefteå ligger år efter år innanför målgränserna för avvikelse och dessutom längs medelpunkten för analysernas målvärde. Därför blev det labbet den värdiga vinnaren.

Analyserna görs med maskinell cellräkning, där antal B-erytrocyter, B-hemoglobin, B-EVF, B-leukocyter, B-MCV, B-Trombocyter, B-granulocyter och B-lymfocyter räknas. Det arbetet görs av biomedicinska analytikern Maria Tawhid.

Det var också hon som fick representera sitt labb och ta emot diplomet för bästa hematologilaboratorium när Equalis i slutet av förra veckan meddelade vinnarna. Det andra diplomet delades ut till sjukhuskemisten Henrik Sjöstedt från Sundsvall, vars laboratorium i år också haft lika fina resultat.

– Jag representerar hela labbet och vi är väldigt glada över utmärkelsen. Nu tar jag med mig diplomet och hänger upp det bland de andra och så fortsätter vi att jobba som förut, säger Maria Tawhid till Vårdfokus

Tre gånger tidigare har kliniskt kemiska laboratoriet i Sollefteå fått utmärkelsen. Vad är hemligheten bakom framgångarna?

– Det finns ingen. Vi är ett litet labb med många prover men vi hinner ägna oss åt dem. Och så har vi en god instrumentvård. Korta transportsträckor inom sjukhuset kan också bidra, för det gör att vi får proven snabbt.