Stor oro efter besked om besparingar på akuten i Trollhättan

Stor oro efter besked om besparingar på akuten i Trollhättan
På akuten i Trollhättan upplever sjuksköterskorna ett pressat läge.

Kris råder på akuten i Trollhättan. Arbetsgivarens besparingsbeslut med tjänstgöring varannan helg och att vakanta tjänster inte ska besättas har blivit för mycket för sjuksköterskorna.

En del av dem har fått sömnproblem, högt blodtryck och magsår på grund av den redan tidigare pressade arbetssituationen, sedan i somras har sex sagt upp sig.

I fredags vid middagstid gick arbetsgivaren ut med information till vårdpersonalen på akuten om förändringar i arbetssituationen. Alla ska arbeta varannan helg, de lediga tjänster som finns besätts inte och sommarsemestern ska delas in i tre semesterperioder. Förändringen ska spara 4 miljoner kronor i den hårt pressade Västra Götalandsregionen.

Utöver ovan nämnda förändringarna ska också akutortopedin flyttas från Uddevalla till Trollhättan, men personalen är orolig över att flytten ska genomföras innan lokalerna har hunnit anpassas.

Skapat oro

Att meddelandet från arbetsgivaren har skapat oro på akuten i Trollhättan, har Haide Gårdlind Mellgren, vice ordförande i Vårdförbundet och huvudskyddsombud på Norra Älvsborgs Länssjukhus, full förståelse för.

– Det går så mycket rykten nu, alla frågar sig vad som är på gång och vad som är sant. Vi har lagar och avtal att hålla oss till och vi vill veta hur de har kunnat komma fram till de här förändringarna i schemat där alla måste jobba varannan helg. Det har inte hållits något samverkansmöte och inga risk- och konsekvensanalyser har gjorts, säger Haide Gårdlind Mellgren.

Vill veta vad som gäller

För att försöka bringa klarhet i vad som stämmer och inte har Haide Gårdlind Mellgren haft ett möte med förtroendevalda på arbetsplatsen. Nästa steg är att diskutera de schematekniska förändringarna med arbetsgivaren.

Den 5 december blir det mbl-möte där Vårdförbundet ska ta upp frågan igen, liksom på arbetsplatsträffen den 11 december, där både arbetsgivaren och Vårdförbundet och Kommunal ska medverka.

– Då kommer frågan att vara ”var är vi nu?”. Våra medlemmar ska kunna få ventilera sina åsikter, säger Haide Gårdlind Mellgren.

Enligt henne är det svårt för facket att veta hur det hela slutligen ska lösas.

– Det viktiga är en dialog med arbetsgivaren och att vi där kan betona vikten av en god arbetsmiljö för våra medlemmar, säger hon.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida