Den unga flickan Carina låg i djup koma efter en trafikolycka och föräldrarna hade fått veta att allt hopp var ute. Läkarna på neurokirurgen var helt säkra, det fanns ingenting att göra. Patienten var på väg att bli hjärndöd och familjen sa ja till organdonation, skriver Politiken som återger Danmarks radios berättelse.

Flickans hjärna hade fått ett kraftigt slag och börjat svullna. Trycket steg i huvudet och riskerade att hindra blodet från att komma in i hjärnan. Utan blod dör den och när hjärnaktiviteten upphört kan man efter diverse omfattande tester förklara patienten hjärndöd.

Avslutade behandlingen

Läkarna förklarade, enligt tv-dokumentären, att om Carina överlevde skulle det vara med svåra hjärnskador. Fyra dagar efter olyckan avslutades den livräddande behandlingen. Carinas familj tog avsked från henne och for hem i väntan på beskedet om att dotterns hjärna var död.

Ett dygn senare meddelade sjukhuset att dottern var på väg att vakna och att man beslutat återuppta behandlingen. Tre veckor därefter skrevs Carina ut till rehabilitering där hon nu, ett år senare, lär sig att gå, tala och borsta tänderna och drömmer om en framtid som grafisk designer.

Ändrade rutiner

Händelsen har fått sjukhuset att ändra rutinen för när man ska börja tala med familjen om patienters hjärndöd och eventuella organdonationer och hur man undviker fixeringsfel, det vill säga att personalen låst sig så hårt vid en bedömning att den inte tar in ny information.

Dansk Neurokirurgisk Selskab arbetar också på att ta fram nya nationella riktlinjer för avslutande behandling av mycket svårt sjuka patienter. Detta för att se till att det inträffade inte ska kunna ske igen.