Arbete i team, lösare gränser mellan olika yrkesgrupper samt utrensning av onödiga arbetsuppgifter. Det är sådant som har gjort att fysiologkliniken i Västerås med 40-talet anställda nu har chansen att få Suntliv.nu-priset under arbetsmiljöeventet Gilla jobbet på Stockholmsmässan i morgon.

Mentometerknappar

– Det är otroligt hedrande att bli nominerad och det ska bli spännande att se hur det går, säger Britt-Marie Björklund, biomedicinsk analytiker och enhetschef på fysiologkliniken.

Anonym omröstning med mentometerknappar i olika frågor på arbetsplatsträffar och under utbildningar, idétavla och veckans fråga vid arbetsdagens slut är några exempel på sätt som man använder sig av på kliniken för att alla ska komma till tals.

– Vissa dagar frågar vi till exempel om arbetsbelastningen eller om personalen har fått positiv feedback under dagen. Då lägger de en boll i ett av tre olika rör: ett med en glad gubbe, ett med en neutral och ett rör med en ledsen gubbe. Det är ett sätt att snabbt och anonymt få fram ett resultat, säger Britt-Marie Björklund.

Specialgjord glasrelief

Det är första gången priset delas ut. Det instiftades av fack och arbetsgivare tidigare i år och är på 50 000 kronor. Pengarna ska användas till något som kommer alla anställda till godo.

Av 46 arbetsplatser, från Kiruna i norr till Ystad i söder, är 5 nominerade:

  • Fysiologkliniken ti Västerås
  • Administrativ service i Boden
  • Ösbyskolan i Gustafsberg
  • Städenheten i Lysekils kommun
  • Gruppboendet Johannesbergsvägen i Karlskrona

Alla fem får en specialgjord glasrelief.