– Vi har pratat med våra medlemmar om vikten av att ta rast och samtidigt delat ut biljetter som kan lösas in på ett kafé här i Luleå. Vi har också aktiviteter i Sunderbyn, vid Luleå tekniska universitet, i Kiruna, Kalix, Piteå, Gällivare samt Boden.

Varför är det viktigt att ta rast?

– För att orka jobba är det viktigt att ta en paus. Vi måste också vara rädda om något som inte har funnits i alla tider, förut hade inte sjuksköterskor rätt att ta rast.

Vad mer är på gång?

– Ja, vi har en tävling där medlemmarna ska fylla i ett frågeformulär om sin arbetstid och får chans att vinna en fin kasse med ett motiv med Vårdförbundets debattartiklar. Arbetsplatser som besvarar frågorna gemensamt kan vinna en middag.

Hur ser det ut med arbetstiderna i Norrbotten rent allmänt?

– Det beror på vilken verksamhet det handlar om. Den som jobbar i kommunen styr lite mer över sin tid, men är å andra sidan oftare ensam och därför mer sårbar. De som jobbar i landstinget har nog samma villkor som i övriga landet, det är tajt med alla nerdragningar och personalen tas för given. Men ju mer man springer desto tröttare blir man. Vi ser också att många går ner i arbetstid för att orka.