I södra Mali och två områden i Tchad söder om Sahara har 175 000 barn i åldrarna tre månader till fem år fått profylaktiska malarialäkemedel.

Programmet kallas Seasonal malaria chemoprevention, SMC, och verkar minska antalet nya fall drastiskt.

Minskade med 65 procent

Projektets preliminära resultat visar att antalet enkla malariafall i Mali minskade med 65 procent under veckorna efter att barnen hade behandlats. I områdena i södra Tchad sjönk antalet fall av samma typ med mellan 72 och 86 procent. En signifikant minskning av svår Malaria har också registrerats.

– Vi har hälften så många barn inlagda i år jämfört med samma tid i fjol. Det är svårt att beskriva hur fantastiskt det är att dödligheten har gått ner så mycket, säger Johanne Sekkenes, sjuksköterska och landansvarig för projekt i Mali.

Kommer med alla sina barn

Hon berättar att mammorna till barnen som får medicinen kan ha sex till sju barn, men kommer med alla ändå.

– De förstår hur viktigt det är att barnen tar medicinen fast de inte är sjuka, att det är i förebyggande syfte. Mödrarna ser att det har betydelse för hela samhället.

WHO uppskattar att malaria dödar omkring 650 000 människor varje år, av dem är många barn under fem år. Sedan i mars i år rekommenderar organisationen SMC-program.

Det är första gången som Läkare utan gränser genomför ett SMC-program.

Projektet startade i juli i år och ska pågå till oktober, då det är högsäsong för malaria i området.