Sent igår eftermiddag meddelade Göran Lingman, chef för kvinnokliniken på Sus, att han avgår med omedelbar verkan.

" Hälsovalets effekter på Sus, det stora sparbetinget liksom det totala anställningsstoppet vars effekter är kritiska för vården är det som gjort att jag valt att avsluta mitt chefskap på kvinnokliniken", skriver Göran Lingman i ett brev till sina medarbetare.

Befarar nedmontering

Han skriver att han inte längre kan ta ansvar för verksamheten eftersom han befarar en nedmontering av kvinnosjukvården, något som han inte vill medverka till.

Kvinnokliniken har överskridit sin budget med elva procent och står inför ett stort sparbeting. För några veckor sedan demonstrerade barnmorskor och andra anställda mot besparingarna som bland annat innebär sämre arbetstider och mer helgtjänstgöring.

Oense om skattehöjning

Regionstyrelsens ordförande Pia Kinhult (M) menar att skälet till protesterna är dålig kommunikation, att personalen inte har förstått.

– Vi märker att dialogen inte har nått fram till varandra under det här året som gått. Jag har pratat med många ur personalen och vet att de både vill och kan. Men de känner att de inte riktigt får, säger Pia Kinhult till SVT:s Sydnytt.

Hon anser inte att besparingskraven på vården är orealistiska och säger till Sydnytt att det inte finns någon anledning att höja skatten. Det vill däremot oppositionen som förslår en skattehöjning på 60 öre eller mer för att få bukt med underskottet i region Skåne.