Både Tullverket och Läkemedelsverket i Sverige har deltagit i insatsen Pangea V som skedde mellan 25 september och 2 oktober.

20 000 tabletter i beslag

Tullverket har hindrat införsel av cirka 20 000 tabletter. De vanligaste avsändarländerna var bland annat Thailand, Indien och Turkiet.

Nu kommer Läkemedelsverket att analyseras vilka slags läkemedel som har beslagtagits. Mycket av beslagen finns inte på svenska marknaden eller är helt omärkta kapslar och tabletter. Det handlar om narkotikaklassade läkemedel, potenshöjande medel och bantningspreparat. Men man har även hittat antibiotika.

Att som privatperson föra in läkemedel med posten från ett annat land utanför EES till Sverige är över huvud taget inte tillåtet – oavsett om läkemedlet är receptfritt eller receptbelagt.

Omärkta värktabletter

– Vi har varit på plats och sett en del av det flöde av läkemedel som kommer till Arlanda, säger Maria Gustafsson som är utredare på Läkemedelsverket.

Det kom bland annat stora partier med det narkotikaklassade värkmedlet tramadol i omärkta påsar, helt utan uppgifter om innehåll eller dosering.

– Köper man narkotikaklassade sömnmedel och värktabletter från okontrollerade internetsajter har man inte en chans att bedöma vad kapslarna man får egentligen innehåller, säger Maria Gustafsson.