Alla vet väl hur svårt det är att hålla reda på vaccinationskort och att komma ihåg vilka sprutor man har fått och när. Lite enklare blir det förhoppningsvis med hjälp av det digitala verktyget Vaccbook där man kan ha koll på alla vaccinationer via datorn eller en app i mobilen.

Råd och påminnelser

Privatpersoner kan fylla i och uppdatera sina vaccinationer gratis. Dessutom kan vaccinationskliniker ansluta sig och fylla i sina kunders vaccinationer.

Förutom att man kan samla alla vaccinationer i appen finns det också råd om vilka sprutor som är lämpliga när man åker till olika ställen i världen. Man får också påminnelser när det är dags för påfyllnadsdos av exempelvis tbe-vaccin.

Sjuksköterska bakom idén

Bakom idén till vaccinations-appen står sjuksköterskan Catharina Bodin.

– Som sjuksköterska är jag otroligt medveten om vikten av god dokumentation. Jag är förbryllad över att vaccinationer hänger på ett gult, grönt eller vitt kort som man förväntas hålla reda på. Det finns barn som har fått sin dokumentation av sin vaccination på ett löst papper som lagts på barnets hatthylla i skolan. Föräldrarna hittade det flera dagar senare. Sedan visar det sig att omkring 30 till 35 procent av de som vaccinerar sig vid resor eller för TBE tar inte den tredje och sista sprutan vid trippelvaccinationer. Min förhoppning är att vi nu får ett system som gynnar alla, säger hon till Helsingborgs Dagblad.

Appen finns än så länge bara för Iphone men är på gång även för Android-telefoner. Den är gratis.