Prisas för sitt långsiktiga arbete på bröstmottagningen i Västerås

Prisas för sitt långsiktiga arbete på bröstmottagningen i Västerås
Eva Alm och Elisabeth Stolpe Rados på Västmanlands sjukhus i Västerås har utsetts till Årets bröstsjuksköterskor. Foto: Fredrik Hjerling.

Två sjuksköterskor på Västmanlands sjukhus i Västerås har fått utmärkelsen Årets bröstsjuksköterska 2012.

Det är ett långsiktigt arbete som har lett till att sjuksköterskorna Eva Alm och Elisabeth Stolpe Rados har utsetts till landets bästa bröstsjuksköterskor. De startade bröstmottagningen på sjukhuset i Västerås redan 1991.

– Att ha fått priset är verkligen roligt och ett erkännande av vårt långa arbete med bröstcancerpatienter, säger Eva Alm.

Tillgänglighet, trygghet och kontinuitet för patienterna har varit viktigt när de har utvecklat verksamheten. Nu står de båda inför nya utmaningar.

– Vi har nyligen startat informations- och samtalsträffar tillsammans med lokala bröstcancerföreningar. Där får patienter till exempel kunskap om mammografiundersökningar och om rehabilitering i samband med operation, säger Eva Alm.

Värdiga mottagare

Bröstcancerföreningarnas riksorganisation, som är en nationell patientförening, är en av organisationerna bakom utmärkelsen. Där säger ordföranden Elizabeth Bergsten Nordström att Eva Alm och Elisabeth Stolpe Rados är utomordentligt värdiga mottagare av priset.

– Kriteriet för att nomineras är att man har gått utanför det som yrkesrollen kräver. Det har de här sjuksköterskorna verkligen gjort. De har skapat trygghet för patienterna genom att bilda lokala och nationella multiprofessionella nätverk. Patienter med bröstcancer möter många professioner och då betyder det mycket att kunna gå till ett ställe som kan ge alla svar, säger Elizabeth Bergsten Nordström.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida