– Vi vet att ingångslönen är oerhört viktig för den framtida löneutvecklingen. Era krav är helt rimliga, kämpa på!

Det var Sineva Ribeiros budskap till sjuksköterskestudenterna under demonstrationen i Stockholm på onsdagseftermiddagen. Uppskattningsvis 300 personer hade sökt sig till torget för att lyssna på talen och visa sitt stöd.

"Skulle aldrig ta ett jobb för under 24 000"

Några som var på plats var sjuksköterskestudenterna Anna Sofia Hordnes och Malin Gärdin som går första året på Röda korsets högskola.

– Vi måste få rättvist betalt och 21 500 kronor efter tre års utbildning är inte rättvist, säger Anna Sofia Hordnes. Speciellt inte om man tänker hur viktigt vårt arbete är.

– Jag skulle aldrig tacka ja till ett jobb för under 24 000 kronor. Gör vi det så fortsätter lönerna att hållas nere, fyller Malin Gärdin i.

Förutom Sineva Ribeiro talade även Natalie Ekström, nyexaminerad sjuksköterska som lyckats få en rimlig ingångslön, Milo Dahlman, sjuksköterska på Södersjukhuset, Christina Teiner, ordförande i röda korsets sjuksköterskeförening samt Martina Stenbom, talesperson för Inte under 24 000.

Rikstäckande demonstrationer

Förutom i Stockholm anordnades även demonstrationer i Göteborg, Linköping, Lund, Umeå, Karlstad, Uppsala, Växsjö och Karlskrona under onsdagen.