Benplåster kan bli framtidens behandling av frakturer

Benplåster kan bli framtidens behandling av frakturer
Ny svensk innovation kan göra det möjligt att behandla benbrott med ett slags lim som sprutas in runt frakturen. Arkivbild: Mostphotos

Svenska forskare står bakom uppfinningen, ett slags benplåster för frakturer, som kan finnas på marknaden inom några år. Förväntningarna är att det både ska underlätta för kirurgerna och för patienterna.

13 september 2012

Dagens behandling av benbrott där frakturer fixeras med skruvar och plattor kan få ett komplement.

Det så kallade benplåstret sprutas in under titthålskirurgi och lägger sig runt benbrottet tills det har läkt. Ämnet får samma struktur som det omkringliggande benet. Plåstret består av en blandning av fibrer och lim, som absorberas av kroppen efter fullgjord uppgift.

Metoden har tagits fram av professorerna Hans von Holst och Anders Hult samt Michael Malkoch, universitetslektor vid Kemiskolan, alla från Kungliga tekniska högskolan, KTH. 

Användbart ur flera perspektiv

Plåstret är praktiskt på flera olika sätt, enligt forskarlaget. Dels behövs ingen ytterligare operation efter läkning för att ta bort plattor och skruvar, dels blir det lättare att hjälpa äldre personer med frakturer då operationen kan göras utan narkos genom titthålskirurgi. Uppfinningen ska också göra det möjligt att laga frakturer vid svåråtkomliga områden i människokroppen, till exempel nackkotor, liksom ben som är för tunna för traditionell behandling.

Hämtar fler artiklar
Till Vårdfokus startsida